Veckans PK-panik är helt klart här. Denna gång är det den tjeckisk-svenska författaren och sexologen Katerina Janouch som ska hudflängas för att hon dristat sig till att ställa upp i en TV-intervju i tjeckisk TV där hon – håll i er nu – kritiserar Sverige!

Det har i sedvanlig ordning diskuterats om denna ursprungligen tjeckiska kvinna måhända är rasist. Nej, ingen är väl förvånad.

Jag tycker hur som helst att var och en kan få bedöma själva huruvida något hon sagt i intervjun varit felaktigt eller ej, så jag översatte den till svenska efter bästa förmåga. Mycket nöje.

 

Utskriven intervju med Katerina Janouch i Tjeckisk TV

(Katerinas repliker i vanlig stil och programledarens i fetstil).

Tills nyligen har Sverige setts av många människor här i Tjeckien som ett gott exempel inom många områden. Inom social välfärd, jämställdhet mellan könen, inom etiska frågor i politiken. Hur är det idag? är Sverige ett paradis på jorden?

Nej, det är det definitivt inte. Jag tycker att i hela världen brukade människor se Sverige som ett gott exempel, exemplariskt, där allting är bra och utvecklat. Att det är ett land där allting funkar. Så var det fram tills nyligen, men de sista åren så har Sverige försämrats en hel del, skulle jag säga.

Vad innebär det, fram tills nyligen? Hur länge har det inte längre varit som det brukade vara?

Jag tror det började svaja lite under de senaste fem åren eller så. För ungefär ett år sedan var det, det här, vad kallar du det, massinvandring…

Migrationskris?

Migrationskris, massinvandring – folk gav det olika namn. När en stort antal människor kom och Sverige inte var beredda på det. Sverige har alltid haft ambitionen att acceptera… Tillbaka till migrationsämnet. Det har fört med sig många olika problem. Sverige ville acceptera många människor som flydde från krig. De ville verkligen acceptera och hjälpa människor. Men det var för många av dessa människor och Sverige var inte beredda på detta. Det svenska systemet, vars syfte är att ge alla människor ett gott liv, var inte alls berett på detta. Och nu har det här systemet praktiskt taget fallerat, skulle jag säga. Jag måste säga så,  rent ut.

 Detta innebär att någon, dessa människor som fattar beslut, har gjort ett felaktigt beslut. Förmågorna och kännetecknen av systemet var felaktigt bedömda.

Ja, de har använt systemet fel. Och de var helt enkelt inte beredda. Många nya frågor uppstod eftersom svenska politiker inte var beredda och de visste inte hur de skulle lösa dem. Exempelvis, kolla på de kriminella som kom med flyktingströmmen. De svenska politikerna har absolut ingen kontroll över dem. Många av dessa invandrare är illegala. De har inga pass. Runt 75 procent av dem är unga män. Dessa unga män låtsas vara barn. Men de är inte barn. De är i själva verket äldre. De säger att de är yngre än 18 och sen är samhället förpliktat att behandla dem som om de vore barn. De sätter dem på hem tillsammans med riktiga barn. Och dessa unga män, det är exakt samma situation som i Tyskland. De är inte barn. De är mellan 20 och 30 år gamla och de vill utnyttja systemet eftersom systemet gynnar för barn. De får mer pengar och social omsorg.

Är det möjligt att ett system i ett land kommer att acceptera en ung man mellan 20 och 30 års ålder som om det vore en minderårig?

Ja, hela världen ställer sig den frågan och tittar med skräck på Sverige eftersom detta är otroligt oansvarigt också mot de riktiga barnen. Nu visar det sig att det finns många fall där dessa riktiga barn våldtas av dessa unga män som kommer till Sverige, mestadels från Afghanistan. Också från Syrien, men huvudsakligen från Afghanistan. Och problemet är när de vill skicka tillbaka dem, så visar det sig att dessa afghanska män har aldrig ens bott i Afhganisatan. De är från Iran, eftersom de ursprungligen flydde från Afghanistan till Iran. Så det är en väldigt komplex, förvirrad situation. Och svenskarna måste hantera detta på något sätt nu.

Jag har läst olika intervjuer som du gett till tjeckisk media under de senaste åren. Och runt 2010 – vilket är när, som du säger, situationen i Sverige började förändras – så sa du att multikulturalism, ankomsten av olika kulturer till Sverige, är fördelaktig för det svenska samhället. Har situationen förändrats, som du ser det?

Ja. Well, jag menar: För att integrationska vara möjlig så kan de nyanlända inte överstiga antalet personer som redan bor i ankomstlandet. Detta har hittills inte hänt, men det är verkligen många. När det är för många kan de nyanlända inte integreras till de som redan bor där.  Och då misslyckas integrationsprocessen. Och jag tror att den nu är på väg att fallera. Exempelvis, när du har en liten stad med några få tusen invånare och du tar in, låt oss säga, tusen personer från en annan kultur, då, naturligt, blir det väldigt konstigt eftersom balansen i staden ändras. Staden förändras snabbt till att bli någonting som ingen är förberedd på. Vad gäller multikulturalism. Multikulturalism har varit väldigt bra för Sverige eftersom Sverige brukade vara ett väldigt stängt land, en sorts grov, torr tråkig plats och multikulturalism var en bra krydda mot detta. Men om du saltar för mycket på maten, då smakar den inte bra. Förstår du?

Jag förstår det, men jag försöker fastställa var gränsen går. För det är ganska svårt att fastställa exakt hur många människor det är i Sverige som är invandrare, huruvida de är legala eller illegala, men att döma av vad jag har hittat, så verkar det vara ungefär en femtedel av befolkningen som är invandrare.

Jag är inte säker, men jag vet att Sverige var det EU-land som tog emot flest antal av de, som det heter, barn utan föräldrar (ensamkommande). ”Barn” inom citationstecken. 30 000. Kan du bara föreställa dig det? Det högsta antalet någonsin. Och 90 procent av dessa är unga män som vi inte vet någonting om. I mitt tycke är detta väldigt, väldigt oansvarigt från svenskarna, från de svenska politikerna. Att släppa in män som du inte vet någonting om i ditt land. Många av dessa män kan mycket väl ha fått diverse militärutbildning. Du vet absolut ingenting om vilka dessa människor är. Vad motiverar dem? Varför kom de till vårt land?

Varför var politikernas attityd så oansvarig?

Först och främst. Svenskarna själva säger att de var naiva. Men det är också för att människosmugglare har sålt Sverige till flyktingarna som ett land där de kommer att bli omhändertagna. Där det finns det bästa sociala välfärdsnätverket.

För det var så det var!

Det brukade vara så, men människosmugglare gav dem en falsk bild  av Sverige, för vi kan inte längre ge folk så mycket pengar. Våra resurser är inte ändlösa. Så det är inte sant. Och det är heller inte lätt att beviljas politisk asyl. De måste bevisa varför de vill ha de. Så det är inte längre så lätt som det brukade vara. Och jag skulle säga att många av dessa unga män är väldigt besvikna eftersom Sverige har visat sig inte vara ett land av mjölk och honung som de fått berättat för sig. För de betalar dem stora summor pengar. En familj samlar ihop stora summor av pengar för att kunna skicka sin unga man till Sverige för att agera ankarbarn där.

Så att familjen kan återförenas senare.

Och detta är bara toppen på isberget. För nu kommer familjer att komma och många människor redan ha garanterats politisk asyl. Och de har rätt att ta in sina familjer.

När du ser många rubriker om vad som händer i Sverige apropå migrationsvågen och invandrarna så känns rubrikerna i tjeckiska tidningar  ibland som alarmistiska nyheter. Jag kommer att läsa några av dem för dig: ”Sverige har blivit en grogrund för jihadister.” ”Sverige är inte kapabelt att hantera de stigande antalet invandrare.” ”I Sverige finns det 55 muslimska områden där polisen är rädda att gå in.” ”Invandrare terroriserar Sverige.” Är detta sant?

Ja, det är sant alltihop, tyvärr. Jag måste säga dig att allt är sant. Även om, såklart, dem som pratar ut om detta mycket kallas för alarmister och pessimistiska på Twitter. Men olyckligtvis är allt sant. Jag har mycket information från polisen. Exemplevis så säger många svenska poliser upp sig från sina jobb. De överger sina jobb eftersom de inte har mer styrka. För det första är deras löner väldigt låga. För det andra så är de under hot. Stenar kastas på dem och Sverige skyddar dem inte.

Detta är ett stort problem för Sverige håller på att förlora kontroll över dessa kriminella. Stenar kastas exempelvis på brandmän, mot ambulanspersonal. Det är mestadels unga människor som bor i dessa 55 no-go zoner. Det finns kriminella gäng där och situationen där är väldigt obekväm. Bilar brinner där, det är ett parallellt samhälle. Allt detta är sant. Ibland är situationen ännu värre än dessa rubriker.

Vad kommer det svenska samhället och de svenska politikerna göra åt detta?

Detta diskuteras nu och ingen vet riktigt. De nuvarande styrande politikerna kritiseras för att vara för fega, för att vara svaga, för att inte ha styrkan att ta ordentlig kontroll. Folk är rädda. Folk har en väldigt dålig känsla. Det finns många svenskar som är väldigt oroliga över den här utvecklingen.

Du kan följa tjeckisk media och du känner till den tjeckiska publikens natur när det gäller den offentliga debatten om invandring. Det måste sägas att det i princip inte finns några invandrare eller flyktingar här. Eller de som är här, de illegala immigranterna, finns det bara några hundra av. Du känner också till den svenska debatten. Jag är väldigt intresserad av att jämföra hur dessa två debatter skiljer sig.

Människor i Sverige, för ungefär nio år sedan, på hösten 2015, när allt detta började, var verkligen förskräckta över de fyra länder som inte tog emot flyktingar. De var förskräckta att Ungern, Slovakien, Polen och Tjeckien vägrade att ta emot invandrare.

Orbán kallades Fascist. Till och med den tjeckiska regeringen och den polska regeringen sågs som onda och rasister. Svenskarna var väldigt kritiska mot centraleuropeerna. Eftersom Sverige har tagit in så många människor förväntade de sig att resten av EU skulle visa solidaritet, även med Tyskland. Men det visade sig att dessa länder helt enkelt inte ville ha några invandrare.

Så Sverige och Tyskland lämnades ensamma i detta. Och detta, naturligtvis, var ett problem för svenska politiker som ville visa att de var väldigt goda människor och acceptera alla dessa flyktingar och visa att alla de andra länderna var onda och fascister och rasister.

Och sen visade det sig att deras oansvariga policy inte var bra för Sverige. Och att den inte var bra för flyktingarna heller. Eftersom politikerna inte kan ge dem den levnadsstandard som de ville ha.

De kan inte hjälpa dem på ett ordentligt sätt. I vårt land bodde människor i olika hallar. Regeringen visste inte vart de skulle bo. Samhällen ville inte släppa in dem, så det är svårt för dessa människor i Sverige. Så det har visat sig att politikerna betedde sig oansvarigt. Och nu tittar svenskarna på Österuopa och säger att kanske hade de inte så fel trots allt när de nekade alla de där flyktingarna. Eller kanske skulle ni ha tagit emot några fler än noll, så skulle det ha varit en bättre balans.

När är nästa val i Sverige?

2018. I april 2017 kommer de sora politiska partierna, som exempelvis de styrande Socialdemokraterna, att börja ha sina kongresser. Där kommer de att lägga fram den huvudsakliga riktningen i sina politiska strategier. Så detta kommer att vara avgörande. Men, olyckligtvis så kommer valet inte att äga rum förrän på hösten 2018. Valet kommer att hållas i september 2018.

Finns det en fara att radikala partier kan segra i valet? Att sådana partier kan sätta ett totalt stopp för invandring till Sverige och att det skulle ändra det sociala välfärdssystemet?

Så är det definitivt. Folk är väldigt, väldigt arga över vad som händer i Sverige och över hur det sociala välfärdssystemet för tillfället utnyttjas. Jag vet det som ett resultat på sådana reaktioner, Trump vann presidentvalet. Detta är orsaken till att Brexit hände. Detta är processerna som sker i Europa. Detta sker också i Sverige. Och politikerna börjar bli rädda att detta ska hända i Sverige också och att det riktiga högerpartiet kommer att vinna valet.

Säger du att det svenska välfärdssystsemet utnyttjas? Känner svenskarna av detta rent ekonomiskt på något sätt?

Exempelvis unga människor kan inte få lägenheter att bo i eftersom lägenheter ges till flyktingar. Det är jättestort tryck på sjukhus och de kan inte hantera, de är oförmögna att hjälpa alla som behöver det. Det är långa väntetider på cancerbehandling. De dör medan de väntar på behandling. Kriminella straffas inte alls. Kriminella släpps lösa på gatan eftersom det inte finns någon kapacitet att hantera dem. Det är för många mord… Polisen säger att de inte kan lösa alla brott. I södra Sverige skjuts det varje dag, i Malmö, den stad som anses som den värsta staden i Sverige.

Detta är en gräns-stad dit flest invandrare kommer?

Ja. Så människor känner detta. Det finns också bakhåll. Kvinnor våldtas. Människor är rädda för att gå ut på gatan. De har slutat gå ut.

Är Sverige ett mindre säkert land nu?

Ja, visst. Sverige är ett mycket mindre säkert land nu. Människor känner verkligen detta.

 Är det möjligt att förbättra detta? Är det möjligt att förändra detta?

Självklart är det möjligt att ändra och förbättra. Vi undersöker exempelvis hur Giuliani i New York har gjort sig av med kriminaliteten där. Sedan 1980- och 90-talen har han vänt New York till en väldigt säker stad. New York var en stad med många mord och många våldtäktsfall. Där fanns mycket kriminalitet, droger och allt det där. Nu är det mer eller mindre en säker plats.

Men om du pratar om Rudy Giuliani, då kommer ju allt detta leda till en regering som styrs av en stark ledare. En väldigt stark ledare. (Han använder ett tjeckiskt begrepp som egentligen avser ”Putinism” eller liknande).

Ja, en väldigt stark ledare. Historiskt sett har svenskarna inte varit särskilt bra på detta. Men tänk att de kommer att ha möjlighet att skapa en stark ledare. Jag har stort hopp för Sverige och att saker och ting kan förbättras där. Jag har en bekant, en väldigt, väldigt hård polisman, som sa att även om verkligt hårda lösningar skulle börja implementeras i Sverige nu så skulle det ta 15-20 år för problemen att försvinna. Detta är ett omdöpa av en väldigt, väldigt erfaren man.

Utifrån vad du berättar för mig verkar det som att det inte är en så bra idé att bo i Sverige just nu.

Jag vet att folk bor i Sverige. Och ännu större antal pratar om att lämna Sverige. Runt 150 000 svenskar har flyttat till USA eller UK. Inte många svenskar har flyttat till Tjeckien. Troligen på grund av språkproblemet. Och det är inte vanligt för svenskar att vilja flytta till Österuopa. Men vissa förutspår att människor från Västeuropa kommer att flytta till öst.

För att sammanfatta: Jag är framförallt intresserad av en sak. Du har beskrivit för mig situationen i Sverige ur din personliga synvinkel. Ärligt talat, det är inte vackert.

Jag måste vara ärlig. Jag kan inte förvränga saker.

Jag skulle vilja veta ifall villigheten att hjälpa människor i nöd fortfarande överlever, trots allt ni lever med i ert land. Eller har människor helt enkelt bestämt sig för att flytta, oavsett om det är av strikt ekonomiska skäl. Finns det fortfarande en stor vilja att hjälpa människor som kommer till ert land?

Jag tror att det fortfarande finns vilja att hjälpa folk. Detta är väldigt trevligt och jag gillar att hjälpa människor också. Vi vill alla hjälpa andra människor. Men om människor utnyttjar systemet och själva inte är villiga att hjälpa landet, att bygga upp det, då tror jag det är ett problem. Och det gillar jag inte. Vi är väldigt snälla, svenskarna är trevliga och gästfria och vill hjälpa, men det finns gränser även för svenskar. Bortom dessa gränser, har inte ens svenskar någon styrka att fortsätta om du inte deltar. Men svenskarna har höga ambitioner.

De vill vara en humanitär stormakt. Men om du vill vara en humanitär stormakt måste du också ta hand om människor som byggt upp ditt land från första början. Exempelvis ålderspensionärer. Vi har många fattiga ålderspensionärer. De har inget att äta. Jag tycker inte att ett land är en humanitär stormakt om det inte försörjer sitt eget folk. Men jag hoppas att vi kommer lösa detta på något sätt. Svenskarna är vänliga. De är smarta. De är hårt arbetande. Vi behöver tillämpa mer tough love.

Tough love?

Ja, touch love. Det sätt som barn uppfostras på. Jag har fem barn och jag har uppfostrat dem med touch love. Jag vet att här i Tjeckien kan du exempelvis slå barn. Detta är inte tillåtet i Sverige. Men du kan ha touch love utan att slåss. Tough love måste tillämpas med alkoholister och barn. Annars kommer du att förbereda en väldigt dålig…

Jag vet att du pratar om din egen personliga erfarenhet när du pratar om alkoholister och barn. Å andra sidan: Är det klokt att jämföra dessa två grupper?

Well, alkoholister är som barn och barn som alkoholister. De ljuger, hittar på, gör dåliga saker. Men det är möjligt att hjälpa dem.

Som av ett tillfälle, så har jag läst någonstans att du kallar dig själv en gammal häxa (harridan)

Absolut. Jag tror svenskarna behöver mitt tjeckiska blod för att kunna lösa sina problem.

Men om jag kallade dig en gammal häxa, skulle det vara kränkande?

Det finns inget fel i att vara en gammal häxa. Det finns ett engelskt ord för det. ”En bitch”. Jag tror att vi kvinnor måste omformulera betydelsen av detta ord. Det är inte så illa.

Vad innebär det att du är en gammal häxa?

Att jag säger vad jag vill. Att de ibland tycker att jag är aggressiv. Människor är ofta väldigt timida och det är väldigt bra att skrika åt dem. Att vara strikt mot dem.

Är du aggressiv verbalt eller fysiskt?

Inte fysiskt, men om de tvingar mig, så kommer jag att vara det, naturligt. Jag har lärt mig att skjuta. Jag har just läst förslaget som kommit här i Tjeckien, att människor ska kunna beväpna sig och använda sina vapen mot terrorister.

Ja, det finns ett sånt förslag.

Jag tycker det är väldigt förnuftigt.

Är det väldigt förnuftigt?

Ja, självklart.

Äger du själv ett vapen?

Inte än. Men jag kommer att kunna köpa ett när jag varit medlem i vapenklubben i ett år.

Vad fick dig att lära dig skjuta?

Jag känner mig inte säker. Fler och fler svenskar lär sig skjuta. Detta är en tendens i det svenska samhället. Det är verkligen väldigt intressant att fler och fler svenskar lär sig hur man använder vapen.

Jag måste erkänna en sak. När du kom, så visade jag dig en galje. Jag måste ha inspirerats av att jag läst böcker om det svenska samhället och visste inte om jag skulle hjälpa dig att ta av dig jackan.

Ja, det är precis såhär det är. Detta är ett problem med feminismen i Sverige. Men har blivit väldigt osäkra och de vet inte hur de ska närma sig kvinnor. Om det hjälper dem eller om det är förnedrande för dem. Och denna osäkerhet är dålig. Det gör oss en stor otjänst. Både män och kvinnor. Som ett resultat försämras relationerna mellan män och kvinnor eftersom båda sidor är osäkra  och män förlorar sin manlighet.

Och om de gör det så gillar kvinnor inte det och det är inte bra. Feminism och jämställdhet betyder inte att män är förbjudna att vara män och att kvinnor måste vara manliga. Jag är övertygad om att män och kvinnor ska förbli i sina roller. I relationer och i allt. Detta innebär inte att kvinnor ska ha lägre lön eller att de ska vara förtryckta eller att de måste göra allt hushållsarbete.

Jag förstår.

Detta är inte vad det handlar om. Men jag tror det är ett fel på idén. Att förvänta sig att män ska vara totalt undertryckta utan möjlighet att uttrycka sin manlighet. I Sverige är detta ett problem.

Är det ett problem?

Jag har skrivit artiklar om detta. Dessa är väldigt brett lästa och vitt diskuterade artiklar.

Om hur svenska män är osäkra?

Svenskarna var ursprungligen vikingar. Dessa var starka och manliga. Hjältar. Och plötsligt dömdes detta ut som felaktigt. Så svenska män är osäkra. De vet inte hur manliga de tillåts vara. Kvinnor säger att de gillar detta, men sen, sexuellt och i relationer, gillar de det inte alls. Och det finns problem. Det är en sorts hyckleri.

Från denna ståndpunkt så är Tjeckien kanske bättre? Eftersom vi inte är så långt gångna som det svenska samhället?

Jag har kritiserat det tjeckiska samhället eftersom jag tycker att feminismen inte har slagit rot här. Jag skulle säga att kvinnor fortfarande är förtryckta här. Kvinnor här måste göra hushållsarbete. Mannen hjälper till hemma, vilket enligt mig är nonsens. Det är hans plikt att ta hand om hemmet och inte bara att hjälpa till. Han är inte bara en assistent. Kanske har det jämnats ut av sig självt de senaste åren. Jag är inte säker.

Inte jag heller.

Jag vet inte exakt vad som hände här. Kanske är det bra här nu. Detta är exakt som med maten med för mycket salt på. Eller om du luftar din lägenhet för mycket. Om du luftar lägenheten för mycket blir det för kallt, det är obehagligt. Du måste stänga dörren. Balans är allt. Multikulturalism är bra, men när det är för mycket av det, när den svenska kulturen försvinner, ja då är det en intressant debatt som pågår. De säger att det inte finns någon svensk kultur. Att vi inte har svenska…

Traditioner?

Att svenskhet inte existerar. Att de skäms över den. Att nationalism är dåligt. Men enligt mig måste varje land ha nationalism. Varje land måste känna känslor för sig självt. Att älska sitt fosterland. Sitt språk och sina traditioner. Jag tror att detta är hälsosamt. Inte alls dåligt.

Så – tack så mycket för intervjun. 

Jag hoppas du förstod vad jag sa…

Jag förstod jättebra.

Jag pratar inte tjeckiska varje dag. Så jag hoppas att jag lyckades uttrycka mig bra.

Du pratar tjeckiska bra. Nu ska jag gå och hjälpa dig få på dig jackan.

 

 

Annonser